V Liceum Ogólnokształcące

z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Romualda Traugutta

13 grudnia uczennice klasy II g wraz z wychowawczynią Panią Elżbietą Świderek oraz z nauczycielką biologii Panią Justyną Winiarską i Panią pedagog Anetą Musialik oraz Panią psycholog Jadwigą Wędziną zorganizowały warsztaty  integracyjno - kulinarne. W czasie warsztatów uczennice wraz z towarzyszącymi im nauczycielkami samodzielnie przygotowały potrawy, które goszczą w ich domach w czasie świąt, ale też w zwykłe szare dni. Udowodniły, że gdzie :Kucharek sześć... tam dużo pysznego jedzenia, śmiechu, pomysłów i dobrej zabawy. Dziewczęta poznały nowe dania takie jak: kapusta z grochem, krokiety z pieczarkami, smakowały własnoręcznie upieczone ciasta i pierniczki, przygotowały wspaniałe, zdrowe sałatki, a nawet wspólnie lepiły i gotowały pierogi. Rozmawiając  o zdrowym żywieniu i trenując różne techniki lepienia pierogów  uczennice bardziej mogły siebie poznać,  miło ze sobą spędzić czas i zbudować dobre relacje w smacznych okolicznościach.
Pamiątkami  po warsztatach  z pewnością pozostaną miłe wspomnienia oraz  zdobyte na nich nowe przepisy kulinarne.
Pomysł zorganizowania kulinarnego spotkania powstał w wyniku realizacji przez naszą szkołę kolejnego zadania w ramach Szkoły Pozytywnego Myślenia. Zadanie to dotyczyło budowania dobrych relacji w smacznych okolicznościach #nietylkoodświęta.
Zachęcamy do wspólnego eksperymentowania w kuchni i polecamy nasze przepisy na święta i nie tylko.


 FOTORELACJA

Przepisy:


1.Sałatkę Mai mega pyszna:
Składniki , które wystarczy połączyć ze sobą:
makaron ryżowy ugotowany
dwa duże ogórki świeże
puszka kukurydzy
dwa duże pęczki koperku
pierś z kurczaka ( ugotowana w dużej ilości vegety)
sos koperkowo- ziołowy
majonez


2.Pierniczki :
Składniki:
70 g masła
3 szklanki maki pszennej
1i1/2 szklanki cukru
szklanki miodu
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka kakao
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Wałkować na grubość ok. 0,5 cm . Wykrawać dowolnymi foremkami. Piec ok 8 - 10 minut
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Przepis na naleśniki do krokietów (które zawsze wychodzą):
4 jajka,
2 szklanki maki przesianej przez sito
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
szczypta soli
odrobina oleju
Sposób wykonania:
jajka z solą zmiksować
dodać mleko i wodę gazowaną
następnie stopniowo dodawać mąkę
na koniec ok 1 łyżki oleju.
Wszystko razem po kolei wymieszać.