1) Piramida odżywiania
2) Najważniejsze zasady zdrowej diety
- Jedz mało, ale często – 4 do 5 posiłków dziennie.
- Jedz powoli – nie śpiesz się podczas posiłków, staraj się jeść na siedząco.
- Bez śniadania ani rusz – to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zjadaj je nie później niż 2 godziny po przebudzeniu.
- Kolacja ma być najmniej obfitym posiłkiem. Spożywaj ją zawsze 2 godziny przed snem, w przeciwnym razie będziesz w nocy głodny.
- Dużo pij – minimum 1,5 litra wody niegazowanej dziennie, ale też herbaty – zielone, czerwone i ziołowe. Unikaj napojów energetyzujących, gazowanych i kolorowych.
- Urozmaicaj posiłki – niech twoje obiady będą kolorowe i pełne różnych składników odżywczych.
- Jedz dużo owoców – tylko nie na noc. Pochłaniaj je między posiłkami.
- Warzywa to samo zdrowie – zjadaj je na surowo lub gotuj na parze.
- Mleko też jest potrzebne – pij regularnie mleko zawierające 2-3,2% tłuszczu, jedz sery półtłuste, kefiry, maślanki oraz jogurty naturalne.
- Chude ryby to cenne źródło białka o wysokiej wartości odżywczej – jedz je przynajmniej 3 razy w tygodniu.
- Uważaj na mięso – wybieraj to białe. O ile to możliwe, zastępuj je rybami.
- Spożywaj ciemne pieczywo – staraj się także wyeliminować pieczywo pszenne, a ziemniaki zastąp kaszą gryczaną, jęczmienną lub kuskusem.
- Nie smaż potraw w głębokim tłuszczu – jeśli już musisz smażyć, używaj oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Tłuszcze zwierzęce podnoszą poziom cholesterolu.
- Nie jedz słodyczy – zamiast nich spożywaj owoce lub bakalie.
- Im mniej soli, tym lepiej.
- Unikaj alkoholu, ponieważ jest bardzo kaloryczny - 1 gram alkoholu to aż 7 kcal. W wyjątkowych sytuacjach wybieraj czerwone wino, które zawiera polifenole, korzystnie wpływające na układ krążenia.
Opracowała Sandra Kuś, klasa IC